Hva er en druidslosje

Den norske Druidorden FGDO er organisert i losjer på ulike nivå. Som nytt medlem blir du tatt opp i en grunnlosje.

Losjen er så mangt, men vi vil nevne det sosiale først og fremst. Her vil du møte mange nye mennesker, skape nye relasjoner og vennskap.

Vi har også sosiale sammenkomster og turer utenfor de ordinære møtene. Partneren din, eller venner, kan også bli invitert med på disse sammenkomstene eller utfluktene.

 

Likverdighet

I losjen er alle likeverdige, uavhengig av yrke, økonomi eller kompetanse. Losjen er et sted der du kan legge bort digitalt verktøy, arbeid/jobb og andre daglige utfordringer. Der vil du alltid ha noen som bryr seg om deg og dine.

 

Personlig utvikling

Losjen er en fantastisk arena for personlig utvikling. Det er ingenting i våre møter som går på tvers av vanlig etiske oppfatninger og holdninger.

 

En typisk losjekveld

Vi har møter hver 14. dag i perioden august til starten av mai. I losjen har vi ikke møteplikt, men ønsker du et utbytte av losjen, bør du komme så ofte du kan.

En typisk losjekveld består av et lite formøte hvor vi sitter og prater sammen. Deretter et rituelt møte, der vi tilegner oss kunnskaper gjennom tidløse faste ritualer. Dette er det egentlige losjemøtet. Når det rituelle møtet er ferdig, er det tid for et måltid og noe vi kaller etterlosjen.

 

Velgjørenhet

Den norske Druidorden bedriver ulike veldedige gjøremål. Blant annet har vi gjennom flere år gitt betydelig midler til den norske kreftforeningen. Dette er et felles bidrag fra Ordensledelsen, men hver losje har også sine formål de gjerne yter støtte til igjennom året, som Sykehusklovnene, Redd Barna, Unicef, Frelsesarmeen eller til lokale formål som leker til lekeplasser, bidrag til lokal-lag og annen veldedighet.

Men veldedighet betyr ikke nødvendigvis bare økonomiske gaver. Vi bruker ofte betegnelsen Velgjørenhet. Det kan være jule – og sommerhilsen med invitasjon til gratis lunsj for enker av avgåtte brødre.

Besøk hos brødre på sykehjem/omsorgsbolig med en oppmerksomhet, en tur ut for lunsj eller annet sosialt for brødre som av ulike årsaker ikke har mulighet til å delta på møter.
Alle skal føle seg i varetatt, og husket.

 

Turer og arrangementer

De fleste losjer arrangerer også utflukter, fester og ulike arrangement der ledsagere kan delta.

Det arrangeres også broderkvelder med ulike aktiviteter som teaterturer, båtturer, sykkelturer og de eldste har også sin egen forening som kalles Gildene.

De enkelte losjene har også julebord med ledsagere og 17 mai feiring med åpent hus for familie og venner. Enkelte losjer har også arrangementer for pleiende og trengende på deres nærmeste sykehjem og enkelte tilbyr også transport for trengende eldre etter behov.

 

Vår historie

I 1781 møttes noen venner på vertshuset “The King’s Arms” på Poland Street i London. De opplevde at tiden de levde i var preget av politisk og religiøs uro. Deres ønske om å samles for vennlig underholdning og samvær var en god grunn til å danne et selskap som sto over politikk og religion. På den tiden var det stor interesse for oldtidens druider, for det disse hadde utrettet for å bedre menneskenes kår, og for den store kunnskapen druidene hadde hatt.

Vår Orden regner Henry Hurle som grunnleggeren av den moderne druidisme. Henry Hurle antas å være en av dem som foreslo at oldtidens druider skulle være forbilde for den første druidelosje. Den første druidelosje ble opprettet i vertshuset “The King’s Arms” i London den 28. november 1781.

Den første druidlosje i Norge, losje Nordstjernen i Oslo, ble stiftet i 1935. I dag er det rundt 54 grunnlosjer og 11 storlosjer i Norge. Disse ledes til daglig av en ordensledelse hvor øverste leder her og nå gir deg sine velkomstord.